Resepi Creamy Pasta mudah dan sedap

Resepi Creamy Pasta mudah dan sedap

Resepi Creamy Pasta ni tersangat mudah dan sedap. Orang kata, campak-campak siap. Dan resepi ni sesuai sangat untuk kanak-kanak sebab tak pedas. Kalau nak jadikan pedas pun boleh juga, tiada masalah. Creamy pasta ni salah satu makanan kegemaran Nina. Biasanya tiap kali makan Creamy Pasta ni mesti Nina akan bertambah. Bahan-bahan yang diperlukan pun sikit dan mudah.

Bahan-bahan:

Ayam yang dipotong kecil
Bawang Holland potong dadu kecil
Bawang putih potong dadu kecil
Unsalted butter (butter biasa pun boleh)
Brokoli (atau apa-apa sayur pilihan)
Susu kotak
Tepung gandum
Campuran herba kering
Spaghetti
Garam secukup rasa

Resepi Creamy Pasta mudah dan sedap
Bahan-bahan untuk Creamy Pasta

Cara menyediakan dan memasak creamy pasta mudah dan sedap:

  1. Rebus spaghetti dan toskan
  2. Masukkan unsalted butter dan olive oil ke dalam kuali yang dah dipanaskan
  3. Tumis bawang putih dan bawang Holland sehingga naik bau dan keperangan
  4. Masukkan potongan ayam dan gaul hingga ayam masak
  5. Masukkan susu kotak
  6. Masukkan 1-2 sudu besar tepung gandum
  7. Gaul sebati
  8. Tambah air jika terlalu pekat
  9. Masukkan brokoli. Gaul sebati
  10. Masukkan herba campuran.
  11. Lepas dah mendidih, masukkan spaghetti
  12. Gaul sebati
  13. Siap untuk dihidang
Resepi Creamy Pasta mudah dan sedap
Lepas dah tumis bawang, masukkan ayam
Resepi Creamy Pasta mudah dan sedap
Lepas masukkan susu kotak dan tepung gandum, masukkan brokoli
Resepi Creamy Pasta mudah dan sedap
masukkan herba campuran
Resepi Creamy Pasta mudah dan sedap
Masukkan spageti
Resepi Creamy Pasta mudah dan sedap
Sedia untuk dimakan

Rasa creamy pasta ni berlemak. Kalau ada cheese, boleh juga tambah cheese. Sebabkan masa masak ni tak ada cheese, so kita pakai mana yang ada je. Untuk yang suka pedas, boleh juga tambah chili flakes. Okay, siap untuk dimakan. Selamat mencuba!

Tips: Kalau nak hidangkan untuk toddler bawah 2 tahun, sebelum letak garam, asingkan siap-siap pasta nya. Garam dan gula tidak sesuai dan tidak digalakkan untuk kanak-kanak berumur bawah 2 tahun. 

 

19 thoughts on “Resepi Creamy Pasta mudah dan sedap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

error: Content is protected !!